Halfjaarcijfers muziek 2019

  • Tijdens de eerste helft van 2019 stijgt de muziek omzet met 10%

  • 71% van de totaal omzet komt uit digitale verkoop

  • BEA Music ziet 2019 als kanteljaar

De muziek omzet stijgt in de eerste helft van 2019 met 10% t.o.v. dezelfde periode vorig jaar;

Betalende muziekstreaming groeit met 35% en is goed voor 62% van de totaal omzet;

Streaming en download samen zijn goed voor 71% van de totaal omzet;

Brussel, 18 juli 2019

BEA Music noteert in de eerste helft van het jaar een sterke groei van de muziekverkopen in België.  Over de periode januari tot en met juni werd in 2019 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar een groei genoteerd van 10%, goed voor 29,1 miljoen € industrie omzet.

Met een sterke groei van 35% is het vnl. betalende muziekstreaming die zorgt voor een mooi totaalcijfer.  Streaming is met een omzet van 18 miljoen € goed voor 62% van de totale muziek omzet.  Met download inbegrepen is de digitale verkoop de eerste jaarhelft goed voor 20,6 miljoen € of 71% van het totaal.

De trend zet zich door

Betalende muziekstreaming via diensten als Spotify, AppleMusic, Deezer en dergelijke blijft in populariteit toenemen.  Met een groei van 35% is het overduidelijk het meest populaire muziekformaat in België.  De makkelijke bereikbaarheid, het aanbod en de ondersteuning van de platenmaatschappijen en streamingaanbieders zorgen voor deze trend.  Samen met downloads, die goed zijn voor 2,6 miljoen € (9% van het totaal cijfer), vertegenwoordigen de digitale verkopen in de eerste jaarhelft 71% van het totaal.

Het fysieke muzieksegment is met een omzet van 8,5 miljoen € goed voor 29% van de totaal omzet.  Dit is een daling van 15% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.  De CD verkoop realiseert 5,7 miljoen €, zijnde een daling van 23% ten opzichte van vorig jaar.  Vinyl verkopen realiseren iets meer dan 2 miljoen € omzet, dit is een lichte stijging van 3% tegenover vorig jaar.  Hiermee is vinyl de enige groeier in de fysieke verkoop, een trend die zich de afgelopen jaren al manifesteerde.

Blijvend groeipotentieel voor streaming

Deze cijfers bevestigen de trend van de afgelopen jaren, streaming blijft groeien en zal dat ook blijven doen in de tweede jaarhelft.  Door deze mooie groeicijfers kan de sector een totale omzet groei over de aangegeven periode laten zien van 10%.  Dit is veelbelovend voor het totaal 2019 cijfer.  Hiermee is 2019 goed op weg om het ‘kanteljaar’ te worden met opnieuw mooi stijgende muziek verkopen.

Patrick Guns, voorzitter ‘BEA Music’ en General Manager ‘Universal Music België’: Het is fantastisch vast te stellen dat de totale muziek omzet tijdens de eerste helft van het jaar een uitgesproken groei van 10% laat zien.  Vooral de continue groei van streamingdiensten geeft aan dat de weg naar digitale consumptie zich alsmaar blijft ontwikkelen.  En aangezien er in België nog veel groeipotentieel is voor streamingdiensten zijn de vooruitzichten voor de rest van het jaar heel goed.  We verwachten dat 2019 een kanteljaar zal worden met over heel het jaar een duidelijke groei in de muziek verkopen.  Het is overduidelijk dat de talrijke lokale en internationale releases van dit voorjaar, in combinatie met de talrijke manieren van muziekbeleving (fysiek, download & streaming), tot de groei van de sector hebben geleid.”

Screenshot 2019-07-18 at 10.01.44.png
Screenshot 2019-07-18 at 10.01.52.png

Over BEA Music

BEA Music vertegenwoordigt de distributeurs en producenten van muziek in België en is lid van BEA, de koepelfederatie van de entertainmentindustrie in België.  BEA verenigt beroepsfederaties van ondernemingen actief in de productie en distributie van films, games, muziek en video.  www.belgianentertainment.be

Perscontact: Pieter Swaelens - +32 476 87 89 31 (pieter.swaelens@belgianentertainment.be)

Gauthier Soinne