De videospellenindustrie zet zich in om consumenten meer informatie te geven over hun aankopen.

ISFE logo.png

Verschillende grote spelers in de videospellenindustrie kondigden nieuwe initiatieven aan om consumenten te helpen bij het maken van keuzes over hun aankopen van videogames. Deze initiatieven werden aangekondigd tijdens een workshop over lootboxes, georganiseerd door de Federal Trade Commission in Washington, D.C., en bijgewoond door de Entertainment Software Association (ESA), het equivalent van de Interactive Software Federation of Europe (ISFE) in de Verenigde Staten.

Veel bedrijven die lid zijn van ESA en ISFE, waaronder consolefabrikanten en uitgevers, zullen nieuw beleid implementeren om consumenten te informeren over de relatieve schaarste of waarschijnlijkheid van het verkrijgen van willekeurige virtuele objecten voor hun videospellen (bijvoorbeeld lootboxes). Betaalde lootboxes in games ontwikkeld voor platforms van grote consolefabrikanten zullen informatie moeten onthullen over de relatieve zeldzaamheid of waarschijnlijkheid van het verkrijgen van willekeurige virtuele objecten. Het doel van de fabrikanten is om dit beleid tegen 2020 uit te voeren. Daarnaast hebben de belangrijkste uitgevers ermee ingestemd om de relatieve zeldzaamheid of waarschijnlijkheid van het verkrijgen van virtuele objecten in het spel uit betaalde lootboxes uiterlijk eind 2020 bekend te maken. Verschillende leden-uitgevers doen dit al, en vele anderen overwegen hetzelfde te doen. Deze bekendmaking zal van toepassing zijn op alle nieuwe games en updates voor games met lootboxes. Voor meer informatie kunt u terecht op de ESA-website: https://www.theesa.com/perspectives/video-game-industry-commitments-to-further-inform-consumer-purchases/

Simon Little, CEO van ISFE, lichtte deze initiatieven toe: "ISFE is verheugd over de initiatieven die vandaag zijn genomen om te zorgen voor een wereldwijde betrokkenheid van alle belanghebbenden in de sector, ten gunste van meer transparantie voor onze spelers. Deze grotere transparantie wordt bereikt door informatie te verstrekken over de relatieve zeldzaamheid of de waarschijnlijkheid van het verkrijgen van willekeurige virtuele objecten, door het bekendmaken van “drop rates” (waarschijnlijkheid van het verkrijgen van een bepaald object of ‘loot’).

De videospellenindustrie neemt haar verantwoordelijkheid tegenover spelers en consumenten, waaronder minderjarigen, zeer serieus. De ISFE loopt voorop bij initiatieven om de lat hoger te leggen voor geharmoniseerde zelfregulering in Europa en een verantwoorde videospellenpraktijk dankzij middelen voor ouderlijk toezicht, nationale informatiecampagnes en de pan-Europese organisatie voor informatie over spellen, PEGI, die in 38 Europese landen de leeftijdsclassificatie en inhoudsiconen voor elk videospel publiceert".

Bijkomende informatie: het engagement van de videospellenindustrie voor transparantie, verantwoord gokken en de bescherming van minderjarigen

In het streven naar een hoge mate van transparantie voor consumenten en spelers, lanceerde PEGI (de pan-Europese organisatie voor informatie over kansspelen) in augustus 2018, naast het vandaag aangekondigde initiatief voor de openbaarmaking van de ‘drop rates’, een "in-game purchase"-icoon gelanceerd om ervoor te zorgen dat de consumenten vóór de aankoop van een videospel geïnformeerd worden over de vraag of het al dan niet in-game aankopen bevat. Het icoon "in-game purchase" is van toepassing op alle spellen die de mogelijkheid bieden om virtuele goederen met echt geld te kopen. Het verscheen voor het eerst op de fysieke versies van games rond het einde van 2018, en werd al toegepast op games die alleen digitaal zijn.

Het is belangrijk op te merken dat grote spelconsoles voorzien zijn van instrumenten voor ouderlijk toezicht waarmee ouders voorafgaande toestemming kunnen vragen voor een “in-game purchase” of om deze aankopen volledig uit te schakelen. Via het pan-Europese leeftijdsclassificatiesysteem voert de sector in heel Europa informatiecampagnes in de plaatselijke talen om informatie te verstrekken over de verantwoorde praktijk van videospellen en om ouders te adviseren. De videospellenindustrie neemt haar verantwoordelijkheid ten opzichte van kinderen zeer serieus. ISFE wil ervoor zorgen dat ouders goed op de hoogte zijn van de games die hun kinderen spelen, maar wil vooral de ouders informeren over hoe ze het gamegedrag van hun kinderen zo veilig mogelijk kunnen maken.

Meer recentelijk heeft ISFE haar bezorgdheid geuit over het bestaan van goksites die zich met het oog op het aantrekken van minderjarigen, voorzien van personages en afbeeldingen die vergelijkbaar zijn met die van videospellen. ISFE roept de overheid op om meer steun te geven aan de inspanningen om een einde te maken aan illegale praktijken zoals ‘skin betting’, waarbij goksites los van het spel dat ze spelen minderjarigen de mogelijkheid bieden om op virtuele voorwerpen te beiden, aan te kopen en uit te wisselen. Videogamebedrijven staan de omrekening van virtuele valuta of andere ingesloten voorwerpen in contanten of het gebruik ervan op illegale goksites niet toe, vergemakkelijken of tolereren deze niet.

Gauthier Soinne